Vlier

Het is een feest om in mei de bloesemschermen van de struik te plukken vanwege het buiten zijn en de heerlijke zoete, appelachtige geur. Het liefst pluk je de bloesem van verschillende struiken, zodat er voldoende overblijft om in het najaar bessen te vormen. Die zijn namelijk heerlijk om er saus, siroop of jam van te maken en de vogels zijn er dan ook blij mee. De vlierbloesem ondersteunt bij koorts, verkoudheid en griep en wordt in die toepassing vaak (gedroogd) gecombineerd in een thee met lindebloesem. Van de lindebloesem wordt tevens een siroop gemaakt, die door het hoge gehalte aan suiker niet zo zeer medicinaal is, maar wel heel lekker.

Recepten

Vlierbloesemsiroop

Steriliseer flessen door deze in een op 100 C voorverwarmde oven 20 minuten te verwarmen. Kook losse delen van de fles zoals de deksels in een pan met water. Bewaar of zet alles klaar op een schone plaats. Pluk bloemenschermen van de vlier (daar waar het mag en waar het schoon is) waarvan de bloemen helemaal open en wit van kleur zijn en nog heerlijk ruiken. Schud deze een beetje uit en haal het groen van het scherm af, zodat alleen het bovenste deel met daaraan de bloempjes overblijft. Was een biologische citroen en snijd deze in schrijven. Doe de vlierbloesem in een pan of grote schaal en voeg een gelijk deel aan water toe, alsmede de citroenschrijven. Laat dit een nachtje staan, zeef dan zorgvuldig het vlierwater, weeg dit en doe dit in een schone pan. Voeg dan eenzelfde gewicht aan suiker toe en breng dit aan de kook. Spoel de flessen vooraf om met koud water en schenk dan de nog warme siroop in de flessen en sluit deze goed af. Nadat de flessen zijn afgekoeld, kunnen deze worden bewaard in de koelkast. Minder suiker gebruiken om er een siroop van te maken kan ook, maar dan is de siroop minder lang houdbaar. Natuurlijk kun je ook een siroop maken op basis van honing of agavesiroop, maar deze zijn vrij overheersend van smaak, wat ten koste gaat van de bijzondere smaak en geur van de vlierbloesem.

Frambozenijs met vlierbloesemsiroop

Doe 150 ml vlierbloesemsiroop in een schenkbeker. Voeg dan een halve liter yoghurt toe aan een hoge kom, waaraan een doosje frambozen wordt toegevoegd. Dit alles wordt fijngemaakt met de staafmixer. Hierna wordt een deel van de vlierbloesemsiroop toegevoegd en wordt weer alles gemixt. Dit wordt herhaald totdat de frambozenyoghurt de juiste zoetheid heeft. Doordat frambozen de ene keer zoet en de andere keer soms iets zoetzuur kunnen zijn, is het belangrijk om hier de hoeveelheid siroop op af te stemmen. Wanneer de smaak goed is, wordt de frambozenyoghurt in de ijsvormpjes gedaan. Hierbij wil je er op letten dat de vormpjes niet tot de rand toe worden gevuld, omdat deze anders overlopen als het dekseltje met steeltje er op wordt geplaatst. Dan gaan de vormpjes direct in de vriezer. Na zo’n 4 uur zijn de ijsjes gestold, maar zelf kies ik ervoor om de ijsjes een dag in de vriezer te laten alvorens deze te serveren. Haal de ijsjes op tijd uit de vriezer en laat deze even liggen of houd de vormpjes even onder een warme kraan, zodat de ijsjes makkelijk loslaten.