Bieslook

Met in de zomer prachtige paarse bloemen is bieslook een echte blikvanger in de kruidentuin. Bieslook zaait zich makkelijk uit en is daardoor niet alleen in de borders van beide kruidentuinen te vinden, maar in de kasteeltuin ook in het fluitenkruidpaadje. Het kruid komt uit de Allium familie, waar ook ui, knoflook en daslook toe behoren. Bieslook wordt veelal in de keuken gebruikt voor soepen, salades, kruidenboters of pastasauzen. Het wordt daar pas op het laatst aan toegevoegd en niet meegekookt. Naast ingrediënt, wordt bieslook nauwelijks medicinaal gebruikt. Het heeft een eetlust- en spijsverteringsbevorderende werking, maar in mindere mate dan die van ui en knoflook. Bieslook is vooral een lekkere smaakmaker en het is altijd fijn om deze vers in huis of tuin te hebben.

Recepten

Bieslook, tijm en daslook omelethapje met mozzarella en pruimtomaatjes

Kluts 2 biologische eieren in een kom en voeg hier peper en zout aan toe. Knip de bieslook in stukjes en rits de tijmblaadjes van de stengeltjes boven de kom met eieren en voeg hier daslook aan toe (vers in maart, anders gedroogd). Van de kruiden kan zo veel of zo weinig worden gebruikt naar smaak, het mooiste en lekkerste is natuurlijk als de omelet mooi groen kleurt door de kruiden. De kruidenomelet wordt in een koekenpan met een scheutje olijfolie zachtjes gebakken en zodra de onderlaag goed is gestold, wordt de omelet omgedraaid zodat ook deze kant kan garen. Wanneer deze gaar is, plaats je de omelet op een apart bord om licht af te koelen.

Snijd vervolgens een mozzarellabol in vier dikke plakken, die nog een keer worden gehalveerd. Was pruimtomaatjes en laat deze even uitlekken. Maak dan het bord op met rucolasla en basilicumblaadjes. Besprenkel dit met een klein beetje olijfolie en voeg er wat verse peper aan toe. Tot slot snijd je de omelet in vier repen. Leg op iedere reep een stukje mozzarellakaas en rol de reep dan op. Plaats hierop een blaadje basilicum en een tomaatje en zet de rol met een prikker vast. Plaats de omeletrollen op het opgemaakte bord en maak het geheel nog af met een aantal gehalveerde tomaatjes en een takje tijm. Op deze wijze kan het als voorgerecht gebruikt worden, waarbij wordt uitgegaan van twee omeletrollen per persoon. Je kunt de omeletrolletjes natuurlijk ook als borrelhapje aanbieden.