Levenslessen en wijsheden

"De innerlijke roep en mijn passie om vrouwen te begeleiden naar een leven in verbinding, is groter gebleken dan de angst om mezelf hiervoor in alle puurheid te laten zien" - Marga Boutkan

Kruiden en etherische oliën

Mirte

Echte mirte ofwel Myrtus communis behoort tot de myrtaceae familie, waar vele variëteiten onder vallen zoals eucalyptus, tea tree, kruidnagel en piment. De struik kan in haar thuisgebied rondom de Middellandse Zee en Noord-Afrika een hoogte van 5 meter bereiken. In Nederland blijft ze kleiner en is ze niet helemaal winterhard, afhankelijk van haar standplaats. De ovaalronde glanzende blaadjes geuren, als ook de witte bloemen die in het voorjaar verschijnen. Ze bestaan uit vijf kroonbladeren met prachtige meeldraden, waaraan je de bloem direct herkent. In het najaar geeft de struik zwartblauwe besjes. De geur is een combinatie van een zachte eucalyptus, oranjebloesem en een ondertoon die vergelijkbaar is met die van olibanum.

Mirte is ontsmettend. Het werkt in op luchtwegklachten als astma, hoesten en bij klachten rondom taaislijm alsmede verstopte sinussen. Mirte heeft een stimulerende werking op het immuunsysteem en kan daarmee ook ingezet worden bij verkoudheden, griep en infecties. In een dragende olie kan mirte worden gemasseerd op de borst en rug om verlichting te geven bij luchtwegklachten.

Op de huid en vermengd met een plantaardige olie werkt mirte samentrekkend en wordt deze ingezet bij acne, een vette huid en bij openstaande poriën. In een bad (toegevoegd aan melk of een hydrofiele olie) kan mirte door haar ontstekingsremmende eigenschappen een positieve uitwerking hebben op urineweginfecties. Het hydrolaat (water dat na stoomdistillatie overblijft) wordt al eeuwenlang gebruikt als geurwater, om de huid te reinigen en werd van oorsprong l’eau Ange ofwel Engelenwater genoemd.

Spiritueel kan mirte ondersteuning bieden wanneer er behoefte is aan meer zuiverheid, meer liefde voor jezelf, helderheid, kalmte, om los te komen van materialisme en om positiviteit te voelen. Wil je advies over een goede mirte etherische olie, stuur me dan gerust een mailtje.

 
 

Boeken

De Acht Grote Lessen van de Natuur - Gary Ferguson

Dit boek gaat over hoe in de natuur alles met elkaar verbonden is en dat wij deel uitmaken van de natuur. Dat als we niet goed voor de natuur zorgen of geen respect hebben voor iedereen die en alles dat hier deel van uitmaakt, de natuur, de aarde, wij mensen en daarmee de natuurlijke cirkel van het leven uit balans zijn. De schrijver gaat terug in de tijd en laat ons meebeleven welke, soms zelfs eeuwenoude, ontwikkelingen er toe hebben geleid dat we nu meer dan ooit verlangen naar een leven in harmonie met de natuur en elkaar. Gary Ferguson heeft veel tijd in de natuur doorgebracht en onderbouwt de 8 grote lessen op kundige en betrokken wijze. Het is een boek dat je in een adem uit wilt lezen, maar wat doorwerkt op je waardoor je er de tijd voor wilt nemen.

Tuinen

Botanische Tuinen Utrecht is een prachtige bestemming voor een groen dagje uit, wanneer dat weer mogelijk is. Het is heerlijk om langs de vele verschillende planten en waterpartijen te wandelen en natuurlijk ook een bezoek te brengen aan de kruidentuin. Nog een plekje is favoriet: de vlinderkas, waar vanaf half juni weer mooie, tropische dagvlinders om je heen fladderen. Zie voor bezoekersinformatie: https://www.uu.nl/botanischetuinen